Vadstøvannet rundt med en ny vri

Ved brygga ovenfor Stifoss. Rett bak er høydemerker risset inn i fjellet.
Ved brygga ovenfor Stifoss. Rett bak er høydemerker risset inn i fjellet. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Da Havrefjell Turlag 30. august inviterte til søndagstur, fikk en gjeng på 30 oppleve fint vær, god stemning, mye skroll (prat), mange historier, idyll på idyll og en snerten nymerket sti over Eikenes.
Turlederne Mary Helena Lie og Olav Brokeland loset oss på en 4 timers tur rundt Vadstøvannet. Det er godt at vi kan nyte naturen sammen i disse koronatider!
Se ellers bildetekster.
Bråtane. Uthuset har en kledning av osp, og kan derfor stå ubehandlet i mange år. Årsaken er at den utvikler naturlig impregnering.
Bråtane. Uthuset har en kledning av osp, og kan derfor stå ubehandlet i mange år. Årsaken er at den utvikler naturlig impregnering. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Vannstandsmerker fra flommene i 1896 og 1930.
Vannstandsmerker fra flommene i 1896 og 1930. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Idyllisk langs veien til Stifoss.
Idyllisk langs veien til Stifoss. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Stifoss, med sitt rundtårn og imponerende byggverk i sveitserstildetaljer nede til venstre for veien. Driften i Stifoss tok endelig slutt i 1949, men kraftstasjonen med turbin av type Pelton er fortsatt i daglig drift.
Stifoss, med sitt rundtårn og imponerende byggverk i sveitserstildetaljer nede til venstre for veien. Driften i Stifoss tok endelig slutt i 1949, men kraftstasjonen med turbin av type Pelton er fortsatt i daglig drift. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Foto: Astrid Haukenes Bråten

Utsiktspunktet fra den nymerka stien over Eikenes: For å komme hit, må du ta en liten avstikker fra den nye stien. Det er godt merket. Siden vårt turfølge hadde en ganske høy gjennomsnittsalder, lånte fotografen to glade gutter som var her oppe for første gang. Ellers fikk vi høre at de hadde funnet sopp, og at de gledet seg til å spise kjeks.

Utsikt fra Hommefoss/Askekjær til Homme og Haugen.

Stien over Eikenes: Her kan vi se at den er bygd opp for bruk til frakt med hest i gamle dager.
Stien over Eikenes: Her kan vi se at den er bygd opp for bruk til frakt med hest i gamle dager. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Matpause ved enden av Vadstøvannet.
Matpause ved enden av Vadstøvannet. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Veien mellom Bukta og Verket går langs Vadstøvannet.
Veien mellom Bukta og Verket går langs Vadstøvannet. Foto: Astrid Haukenes Bråten
Siste interessante "skoletime" i sola ved Eikelands verk. Takk for en trivelig tur, og til turlederne for et svært godt opplegg!
Siste interessante "skoletime" i sola ved Eikelands verk. Takk for en trivelig tur, og til turlederne for et svært godt opplegg! Foto: Astrid Haukenes Bråten
Eikelands verk - området.
Eikelands verk - området. Foto: Astrid Haukenes Bråten

Skrevet av Ole Jakob Bråten 31. august 2020