TURFORSLAG hEKKENTJENN - VEDLAUSFJELL

Løypekryss mellom løypa Vegårshei - Vedlaus og Bispevegen.
Løypekryss mellom løypa Vegårshei - Vedlaus og Bispevegen. Foto: Ingeborg Lobben Gjennestad

Vi kan nå gå i merka løype frå Gjerstad til Vedlausfjell i Nissedal. Kjør til enden av bilvegen forbi Kleivvann. Gå i umerka sti langs vestsida av Hekkentjenn fram til Bispevegen (blåmerka). Følg Bispevegen opp til Vegårsheiløypa, og vidare langs denne opp på Vedlausfjell.

Her kommer et godt turforslag til turglade gjersdølinger (og andre østfra):

Nå som Bispevegen fra Spjotvann til Hekkentjenn ble merka i 2014 har dere en flott mulighet til å gå til Vedlaus 517 moh uten å måtte kjøre om Vegårshei.

Ta bilen inn til Hekkentjenn (veien forbi Kleivvann ved Drivheia), og gå Bispevegen derfra 5,1 km til krysset ved Ormtjennhovet. I krysset ble det i sommer satt opp løypeskilt og kart slik at det er lett å finne veien. Her tar dere stien til høyre og har 3,1 km flott vandring opp til toppen. Den siste kilometeren på svafjella på Vedlausryggen er spesielt flott med svært god utsikt mot havet og Vegårsheis skogvidder i sørøst, Hovdefjell og  heiene innover i Åmli, og mot nord Felle og Skåli med Havrefjell og Solhomfjell bak. På klare dager kan en se en liten gløtt av Lifjell til høyre for Solhomfjell.

Mange vegårsheiinger (og andre) har oppdaget den flotte turen til Vedlaus. Tidligere var folk stort sett opp dit kun med ski på beina, helst i påska. Men etter at løypa ble rydda og merka i 2011 har stadig flere lagt turen til Vedlaus hele året. I 2013 ble det også lagt gangbaner over de våteste partiene. Stien har på disse årene blitt en tydelig, godt opptråkket sti som er lett å gå på. Hvis Bispevegen blir brukt jevnlig, vil det også der bli en god sti etterhvert.

Hvis dere synes turen blir i lengste laget (16,4 km t/r), er det jo mulighet for å slå seg sammen 2 grupper og gå Hekkentjenn – Vedlaus – Skåli (og omvendt) og bytte biler. Det er merket sti fra hyttefeltet innenfor Skåli opp til topps, ca 2 km.

Herved er turen anbefalt på det varmeste!

Hilsen Ingeborg Lobben Gjennestad, Tvedestrand og Vegårshei Turlag.               

I Vegårsheiløypa kan du gå tørrskodd over myra.
I Vegårsheiløypa kan du gå tørrskodd over myra. Foto: Ingeborg Lobben Gjennestad
Åpne fjell og god utsikt på Vedlausfjell.
Åpne fjell og god utsikt på Vedlausfjell. Foto: Ingeborg Lobben Gjennestad
På toppen av Vedlausfjell kan du skrive deg inn i turboka.
På toppen av Vedlausfjell kan du skrive deg inn i turboka. Foto: Ingeborg Lobben Gjennestad